29 Haziran 2013 Cumartesi

Oyuncak Testleri


Oyuncak Testleri
Çocuk emniyeti, her ebeveynin en önemli meselesi ve tüm toplumun sorumluluğudur. Çocuklar için emin bir ev ve emin bir çevre sağlanmalıdır. Mutfak, yatak odası, banyo veya oturma odasında, nerede kullanılırsa kullanılsın, çocuk ürünleri emniyetli olmalıdır. Evlerde çocuklara özel hazırlanmış, potansiyel tehlike içeren ürünler olabilir. Çocukların eğlence amaçlı kullandıgı bu ürünlerde de emniyete dikkat edilmelidir.
14 yaşından küçük çocukların oyunlarında kullanmak amacı ile tasarlanan ve imal edilen her türlü ürün ve oyun araç gereçleri olarak tanımlanan oyuncakların güvenliği ile ilgili olarak yerine getirilmesi gereken gereklilikler standartlarla belirlenmiştir.
Direktif 88/378/EC tehlike kaynağı altı alanı tanımlar. Bunlar; fiziksel ve mekaniksel özellikler, yanma, kimyasal özellikler, elektrik özellikleri, hijyen ve radioaktivite. Oyuncaklar Avrupa marketine güvenli olarak girebilmesi için, bu altı alanın her birini sertifikalandırılmak zorundadır.
Oyuncak, direktif içindeki aşağıdaki gereklilikleri sağlamalıdır;
Oyuncak fiziksel ve kimyasal olarak güvenli olmak zorundadır.
CE işareti taşımalı ve bu işaretin gerekliliklerini sağlamalıdır. Bu işaret uygun boyda olmalıdır.
Oyuncak, oyuncağın güvenliğinden sorumlu kurumun Avrupa Birliğindeki adı ve adresini, uygun olduğu hallerde uyarı ve kullanım talimatlarını taşımalıdır.

Bu kapsamda güvenlik testleri, oyuncak testlerinden de ISO 17025’e göre akredite olan test firmaları tarafından uygulanmaktadır. Güvenlik testleri; EN 71-1; EN 71-2; EN 71-3 ve EN 71-9, Fitalat testleri standart test metodlarına uygun olarak gerçekleştirilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder